LJETO U PUNTU NA  KRKU

 

U vremenu od 10. do 20.08.2024. godine 25 članova Udruge umirovljenika Ernestinova, te 7 članova Osječkih umirovljenika u organizaciji „Branimir prijevoz“  Osijek ljetovali  su na zlatnom  otoku  Krku u mjestu  Punat po vrlo pristupačnoj cijeni za umirovljeničku populaciju.

U sklopu aranžmana je prijevoz autobusom, piće dobrodošlice, deset noćenja sa doručkom i večerom u Hostelu Kantun u dvokrevetnim sobama, sa kupaonicom, rashladnim uređajem, ručnici, posteljina, osiguranje od odgovornosti ,boravišna pristojba, troškovi organizacije.

Plaža je kombinacija betona i šljunka ( sa plićakom), hladovinom , udaljena svega nekoliko stotina metara od hostela.

Općina Punat i Turistička zajednica su priredili i organizirali gotovo svako večer nekakvo događanje  i program  koji je bio na njihovom trgu te smo mogli pratiti i posjećivati ista. Večer domaćeg folklora, folklorno društvo Punat, Večer Jezza, gostovanje i nastup rock grupe Let 3, te iste  smo posjećivali  ovisno o interesima i  željama  svakog pojedinca. Za svakog se našlo ponešto interesantno.

Kao grupa smo posjetili mjesto Krk. Uz  stručno vodstvo smo obišli dio Krka uz rivu, glavni trg, Kaštela, tvrđavu, i katedralu, popili kavicu i sladoled te u popodnevnim satima nastavili s kupanjem.

Jedan dio nas je posjećivao crkvu Presvetog trojstva , sagrađenu u baroknom stilu. Glavni oltar iz 1787. g u  ukrašen sa četiri velika kipa, te oltarske  slike sv. Ivana krstitelja,  djelo talijanskih majstora.

Dana 18.08. nedjelja, većina je išla na otočić Košljun.  Na istom se nalazi franjevački samostan  na kojem su godinama redovnici skupljali neprocjenjivo blago  sačuvano i  izloženo u muzeju ( knjige, zbirke novca, narodne nošnje , školjke. Imali smo organiziran besplatan prijevoz brodom i uz pjesmu stigli na  sv. Misu, te poslije razgledavali  zbirke  i izložbu  u sklopu samostana.

U večernjim satima smo uprigodili proslavu rođendana jedne naše prijateljice Keke( Katice), tako da ona nije ni znala. U dogovoru s domaćicom koja je napravila buket od bugenvilije, torta i kolači pečeni u Konzumu, cuga i naravno čestitke u stilu godina i želja, uz pjesmu „Jutros nam je ranom zorom“ osvanuo divan dan nastavili slavlje do kasno u noć, uz pjesmu i ples po izboru Dj naše Ane.

Ujedno smo obišli samo mjesto Punat, njegove znamenitosti: crkva sv. Roka, crkva sv. Nikole iz 1911, zaštitnika pomoraca. Samo mjesto Punat, zbog niske i pristupačne obale puno je biciklističkih staza i dugih šetnica uz more, te maslinika u unutrašnjosti.

Kroz sve dane boravka smo imali sunčano i lijepo vrijeme, iskoristili blagodati mora, sunca, šetnje, smjeha razgovora, u večernjim satima glazbe i druženja. Zahvalni domaćinima Natali ,Tomi, Ani, Veroniki i kuharu   na toplom i srdačnom prijemu i usluzi, a posebno Branimiru (vozaču), koji nas je sigurno i brzo dovezao na odredišta, uz jednu jedinu „ opasku“ da  kako dobro vozi tako dobro i priča, naravno uz dobrog sugovornika.

Ovo je samo mali osvrt na 10 dana  provedenih na Krku  u Puntu, dobro raspoloženih mlađih umirovljenika…